Volta kvartali esimene visiitkaart sai valmis

Mari Kodres, Eesti Päevaleht, 19. veebruar 2008

Elumajaks kohandatud vanade tööstushoonete nimistu jätkub Volta kortermajaga.

Maja on esimene uue kuue ja kasutuse saanud suurem hoone ligi 9 hektari suuruses Volta tööstuskvartalis, kus tulevikus peaks paiknema terviklik äri- ja elamukvartal.

Hiigelpika kortermaja, hoones kus varem paiknesid aknad ainult ühel küljel, lõi endise Volta tehase karkassile arhitekt Raili Kadarik koostöös Priit Ehalaga arhitektuuribüroost Irik & Ehala. Maja rekonstrueerimise ning kogu Volta tööstuskvartali edasise arendamisega tegeleb Koger & Partnerid.

2006. aastal alanud ehitus on praegu lõppjärgus, käimas on veel viimased viimistlustööd. Kuigi esimesed elanikud kolisid sisse juba eelmise aasta lõpus, tunduvad maja ülipikad koridorid esialgu natuke kummituslikud, sest lõviosa tulevastest voltalastest pole veel jõudnud maja asustada.

Vana märk uues kuues

Erinevalt endises tselluloosivabrikus paiknevast Fahle majast, millega seob Voltat sama arendaja, ei ole Koger & Partnerid siin hoone kunagise välisfassaadi säilitamist oluliseks pidanud. Vanaga seotust hakkab silma vaid kõrgel maja nurgas terendav Volta-embleem. Paraku pole siingi tegu originaaldetailiga, vaid värskelt loodud jäljendiga. Vana silt oli niivõrd päevinäinud, et üheskoos muinsuskaitsega otsustati ta saata muu vanaraua sekka puhkama.

Maja välisfassaadi lõpplahendus musta, punase ning valge tooniga on võrdlemisi värvikirev. “Välisilme kujundamisel kaalusime, kas jätkata olemasolevat 1960-ndate tööstusarhitektuuri joont ja rõhutada fassaadi pikkust või tuua sisse täiesti uus rütm,” selgitas Ehala. “Valisime teise variandi. Valgete krohvipindade ja tumeda klaasi vaheldumine tekitab vonkleva sinusoidi meenutava liikumise.”

Hoone sees annab pikkades koridorides neutraalse valge kõrval värvi intensiivne kollane. Maja ette tänavapoolsele küljele jääb põlispuudega park ja selle kõrvale keskkriminaalpolitsei hoone, kõrgematelt korrustelt võib näha vilkumas ka lapikest merd. Tagahoovi pilku heites võib aga aimu saada, kui võimas Volta kunagine tööstuskompleks oli: tööstushoonete katused ja korstnad laiuvad peaaegu niisama kaugele kui silm seletab.

Kuuekorruselises hoones on kokku 92 korterit, mille suurused varieeruvad vahemikus 21,3 kuni 117,5 ruutmeetrit. Pea pooled korteritest paiknevad läbi kahe korruse.